|
Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, Ethos Media S.A.
«Οι μέρες που ζούμε είναι ιδιαίτερα αβέβαιες. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τραπεζικό τομέα μεμονωμένα σε σχέση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Η υπάρχουσα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν είναι ελκυστική και μπορεί να μην οδηγήσει σε λύση, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κρίση χρέους όλη την Ε.Ε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η απώλεια ισχύος της Ευρώπης, που θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και την ενίσχυση απολυταρχικών δυνάμεων, ακόμα και συρράξεις. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτό θα συζητήσουμε σήμερα με διακεκριμένους ομιλητές».
Mark Johnson, Editor, Euromoney Conferences
«Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την πολύ καλή χρονική στιγμή διεξαγωγής του συνεδρίου, μετά ειδικά και την απόφαση για το δημοψήφισμα. Πρέπει να πω ότι είχα συζητήσει με τον Τρισέ παλιότερα το ενδεχόμενο μια χώρα να υποχρεωθεί να φύγει από την Ευρωζώνη. Είχε πει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ελπίζω να είχε δίκιο. Ένας συνεργάτης του μου είχε πει ότι μόνο ένας ?γγλος θα μπορούσε να κάνει αυτή την ερώτηση. Του απάντησα ότι συμφωνώ και ότι εγώ αισθάνομαι λίγο ?γγλος και λίγο Ιρλανδός. Δεν μας χαροποιεί καθόλου η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα έχει εχθρούς, αλλά έχει και πολλούς φίλους, που προσπαθούν να τη βοηθήσουν να αντεπεξέλθει. Πρέπει να πούμε ότι σε αυτό το τοπίο ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη απορροφήσει πολύ μεγάλη πίεση».
Markus Krall, Senior Partner, Global Head Risk Management, Roland Berger
«Ο Τσώρτσιλ είχε πει κάτι για τους Αμερικάνους κάτι που, κατά την άποψή μου, ισχύει και για την Ελλάδα. Είχε πει: «μπορείτε να βασιστείτε σε αυτούς ότι θα κάνουν το σωστό, αφού πρώτα θα έχουν δοκιμάσει όλες τις άλλες λύσεις». Για την υφιστάμενη συμφωνία του εθελοντικού «κουρέματος», ο κ. Κραλ ανέφερε ότι ο ίδιος είναι εναντίον της, καθώς θεωρεί ότι ενέχει πολλούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τις απώλειες για τις τράπεζες, παρά τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί. Το «κούρεμα» είναι ένα μέρος μόνο του προβλήματος, καθώς οι προβλέψεις για 120% χρέους στο ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 100% αργότερα με ταυτόχρονα πλεονάσματα 4-5% το χρόνο δεν είναι ρεαλιστικές. «Είναι αυτή η καλύτερη συμφωνία; Αμφιβάλλω. Πρέπει να διαχειριστείτε τον κυκλώνα σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες». Ο κ. Κραλ θεωρεί ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στο χρέος και πρότεινε ως τέτοια το πρότζεκτ «Eureca». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας holding η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο ή μέρος της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, που αποτιμάται στα 125 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 65 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των χρεών προς χώρες - μέλη της Ε.Ε. και προς την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανείου προς το EFSF και στη συνέχεια ο θεσμός θα αγοράσει ομόλογα.
Δηλαδή αυτή η εταιρεία holding θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αγορών. Έτσι θα υπάρξει μόχλευση της περιουσίας της Ελλάδας, η οποία μειώνει τον κίνδυνο και για τις δύο πλευρές, αν τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο. Ο κ. Κραλ διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό δεν πραγματοποιείται πώληση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δημιουργείται μια δεξαμενή από αυτά, η οποία μετατρέπεται σε εταιρεία holding με συμβόλαιο διαχείρισής της από τους Ευρωπαίους, αλλά η κυριότητά τους παραμένει στην Ελλάδα. Ο κ. Κραλ προσέθεσε ότι το «Eureca» θα μπορούσε να συνδυαστεί και με ένα «κούρεμα» πολύ μικρότερο από την υπάρχουσα συμφωνία, περίπου δηλαδή ίσο με τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου, γύρω στο 20%.
Ο συνδυασμός αυτού του μικρού «κουρέματος» με το «Eureca» μπορεί να οδηγήσει το χρέος σύντομα στο 80% του ΑΕΠ. «Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φτάσουμε αυτόν τον στόχο. Μέσω του προγράματος θα έρθουν επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, οι οποίες θα συμβάλλουν σε μακροχρόνια ανάπτυξη, της τάξης του 2,5% για πολλά χρόνια. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σήμερα δεν αποδίδουν αυτά που θα έπρεπε, καθώς δεν χρησιμοποιούνται παραγωγικά, το οποίο, αν συμβεί, θα αποφέρει ένα ποσό της τάξης των 15-20 δισ. ευρώ ετησίως, ικανό για αποπληρωμή του ελληνικού χρέους».
Σύμφωνα με τον κ. Κραλ, αν η Ελλάδα εφαρμόσει το «Eureca» θα έχει συνοπτικά τα εξής οφέλη:
? Βγαίνει από την παγίδα του χρέους
? Περιορίζει τα σπρεντ των cds
? Πετυχαίνει αξιολόγηση Α
? Βγαίνει πιο γρήγορα στις αγορές
? Πετυχαίνει ανάπτυξη
? Μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο
? Αυξάνει την αξιοπιστία της στην Ευρωζώνη
? Βελτιώνει τα κίνητρα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις
? Αυξάνει τον όγκο των ιδιωτικοποιήσεων και κάνει χρήση όλων των μέσων μόχλευσης
? Πετυχαίνει την εθελουσία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα
? Αποφεύγει τον κίνδυνο χρεωκοπίας
ΠΑΝΕΛ 1: THE GREEK BANKING SECTOR AFTER THE CRISIS: A NEW MODEL?
Στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «The Greek Banking Sector After the Crisis: A New Model?», κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, Chief Economist BlackSummit Financial Group & Professor of Economics, University of Kentucky, Νικόλαος Γεωργικόπουλος Research Felow at KEPE & Research Associate, NYU-Stern Business School, Νικόλαος Μυρτάκης Chairman, Association of Co-operative Banks of Greece και Andrea di Segni, Chief Operating Officer της Sodali, με συντονιστή τον κ. Mark Johnson, Editor των Euromoney Conferences.
Ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, Chief Economist BlackSummit Financial Group & Professor of Economics, University of Kentucky, δήλωσε ότι «τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για την Ελλάδα βάζουν τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να εξέλθει». Ως λύση για την αποπληρωμή του χρέους πρότεινε τη «σεισάχθεια» για την αποπληρωμή του χρέους. «Αυτό σήμαινε πως η χώρα θα γλίτωνε περίπου 20 δισ. δολ. κάθε χρόνο και κάθε πληρωμή από το ελληνικό κράτος θα αφορούσε αποπληρωμή του κορμού του χρέους».
Όπως δήλωσε, «αν η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου εφαρμοστεί, τότε θα χρειαστούν πολλά κεφάλαια και μάλιστα όχι 30 δισ., αλλά τα διπλάσια. Επιπροσθέτως, αν στο επόμενο εξάμηνο δεν αντιστραφεί η δυσκολία που δημιούργησε η ύφεση στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα». Επίσης πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει μια κρατική εγγύηση ή μια τράπεζα που θα επιδοτείται από το κράτος».
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τις ξένες τράπεζες να συμμετέχουν ως μέτοχοι στις ελληνικές και αυτό θα ευνοούσε την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος, Research Felow at KEPE & Research Associate, NYU-Stern Business School, αναφέρθηκε στις αλλαγές που σημειώνονται στο τραπεζικό σύστημα δεδομένου του ότι πριν από λίγους μήνες υπήρχε για τις τράπεζες ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο υπολογισμός των αναγκαίων κεφαλαίων. Τώρα υφίσταται νέο πρόγραμμα, για το οποίο δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες εφαρμογής του και που απαιτεί περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να αντισταθμιστεί το «κούρεμα» 50%.
«Τους επόμενους μήνες», όπως δήλωσε, «θα δούμε μεγάλες εξαγορές, θα υπάρξουν τράπεζες που θα απευθυνθούν στο HFCF». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται παραπάνω από πέντε τράπεζες και σε αυτό θα οδηγηθούμε. Μελετώντας τα τραπεζικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, βλέπουμε ότι αν είχαμε προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ένα χρόνο νωρίτερα, σήμερα θα είχαμε ένα υγιέστερο τραπεζικό σύστημα».
Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως προς την έλλειψη ρευστότητας, ανέφερε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η σύσταση Τράπεζας Ανάπτυξης. Η ίδρυσή της θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το τραπεζικό σύστημα, για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.
Εν συνεχεία, ο κ. Νικόλαος Μυρτάκης Chairman, Association of Co-operative Banks of Greece, ανέφερε ότι «η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος είχε ως επίπτωση να δημιουργηθούν παρενέργειες στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».
Επεσήμανε ότι «οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν ποσοστό 2% στην τραπεζική αγορά. Σε περιοχές μάλιστα όπως η Κρήτη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία για τη λειτουργία τους στην περιφέρεια. Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης επηρεάζει έμμεσα και όχι άμεσα τις συνεταιριστικές, λόγω της μειωμένης ρευστότητας αλλά και της αύξησης του κόστους χρήματος. Γενικά οι Συνεταιριστικές Ασφαλιστικές συμμετέχουν ελάχιστα από το 2008 έως τώρα στα μέτρα ρευστότητας, ο ρυθμός καταθέσεων είναι θετικός και έχουν αύξηση κεφαλαίου 3%. Ο τομέας αντέχει, σίγουρα όμως προβληματίζουν οι έμμεσες επιπτώσεις».
Ο κ. Andrea di Segni, Chief Operating Officer της Sodali, ανέφερε από την πλευρά του ότι «υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την Ευρωζώνη και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει μια ενιαία ιδέα για το πώς διαχειριζόμαστε την Ευρωζώνη, που ως έννοια εκτείνεται πέρα από την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Το δημοψήφισμα επομένως είναι μια φυσική εξέλιξη της κατάστασης αυτής. Θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεις, αλλά σημαντικό ζήτημα είναι η δυσαρμονία σχετικά με το τι σκέφτεται η οικονομική κοινότητα για την Ελλάδα».
Εξέφρασε την αισιοδοξία τους ως προς το μέλλον, δηλώνοντας ότι «στα επόμενα 2-3 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν καταφέρει να απομονώσουν τα υγιή από τα μη υγιή στοιχεία».
Όσον αφορά την κρατικοποίηση των τραπεζών, είπε ότι «μέσα στα επόμενα χρόνια θα προκύψουν από μεγάλες συγχωνεύσεις δύο με τρεις πρωταθλήτριες τράπεζες στην αγορά». Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει οι τράπεζες να επικεντρωθούν σε ζητήματα διαύγειας, επικοινωνίας, να ανακοινώνουν τα business plan και να δημιουργήσουν αξία για τους επενδυτές».
ΠΑΝΕΛ ΙΙ: FINANCE, NEW PRODUCTS AND SERVICES: NEW STRATEGIES TO COMBAT THE CRISIS
Στη δεύτερη θεματική ενότητα του συνεδρίου, οι κ.κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, General Manager of Insurance Business, Piraeus Bank, Μιχάλης Οράτης, Chief Risk Officer, NBG, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Advisory Services Leader in SouthEast Europe & Risk Management Services Leader in Central & SouthEast Europe, Ernst & Young και Jean Louis Tourne, CEO, Piraeus Wealth Management, με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Κοντογιάννη, δημοσιογράφο στην «Ελευθεροτυπία», συζήτησαν τη θεματική ενότητα «Finance, New Products and Services: New Strategies to combat the crisis».
O κ. Jean Louis Tourne, CEO, Piraeus Wealth Management, κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ, ανέφερε ότι «οι προοπτικές για το wealth management είναι θετικές. Είναι προτιμότερο κανείς να έχει αυτή την περίοδο τα χρήματά του στην Ελλάδα παρά στο εξωτερικό. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να έχουμε προϊόντα τα οποία διαχειριζόμαστε διαφορετικά. Επίσης έχουμε αλλάξει και τις υπηρεσίες μας. Υπάρχουν επενδυτικοί τρόποι που καθιστούν τον πλούτο στην Ελλάδα ασφαλή».
Επεσήμανε ότι «πριν από τρία χρόνια υπήρχε μια προτίμηση στα hedge funds, σε λιγότερο κερδοσκοπικά προϊόντα, ενώ τώρα η ζήτηση προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες».
Όσον αφορά ατη σύγκριση με άλλες χώρες, ανέφερε ότι «οι διαφορές είναι τεράστιες, καθώς κάθε χώρα έχει εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή έχει μεταβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Στην αρχή οι Έλληνες επέλεγαν ομόλογα της Ε.Κ.Τ., τώρα στρέφονται σε άλλα προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ETF κ.ά.».
Σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το PSI στη συμφωνία μεταξύ Eurobank και Alpha Bank, η προσωπική του άποψη είναι ότι «και οι δύο αναγνώρισαν τις απώλειες από το PSI, ενώ μεγάλη σημασία έχει η αποτίμηση των δύο τραπεζών που θα συγχωνευθούν. Μπορούμε να πούμε ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αξιολόγηση των τραπεζών, καθώς θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες που είναι άγνωστο ποιος θα τις καλύψει. Η αξιολόγηση των τραπεζών δεν είναι ίδια και οι Γενικές Συνελεύσεις δεν έχουν επικυρώσει αυτή τη συγχώνευση».
Στη δική του παρέμβαση ο κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, General Manager of Insurance Business, Piraeus Bank, αναφέρθηκε στο μέλλον των τραπεζών, δηλώνοντας ότι «οι τραπεζικές εγγυήσεις είναι μια σχετικά καινούρια δραστηριότητα και μετά από αυτή την περίοδο αποδείχτηκε πετυχημένη». Δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς όπως είπε «θα υπάρξει ανάπτυξη, γιατί οι καταναλωτές εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα, αλλά και γατί τα προϊόντα του είναι εύληπτα», ενώ πρόσθεσε ότι «η μείωση της παραγωγής οφείλεται στο ότι οι τράπεζες δεν προωθούν τα single premium».
Σε ερώτηση σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, είπε πως «στο παρελθόν ήταν δριμύτατος και αυτό οφείλεται και στην έλλειψη του απαραίτητου νομικού πλαισίου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως περισσότερο αγνό. Κι αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα κομμάτι στην «πίτα» της αγοράς που πριν δεν υπήρχε καν και αφορά στις καλύψεις νέων δανειοληπτών. Όλες οι χώρες που έχουν bancassurance θα αντιμετωπίσουν ανταγωνιστικές καταστάσεις και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν, στο πλαίσιο αυτό, νέα ελκυστικά προϊόντα».
Πρόσθεσε ότι «πριν από 30 χρόνια, το ποσοστό του όγκου των premium σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν στο 2% και στην Πορτογαλία στο 1,7%. Σήμερα στην Ελλάδα είναι περίπου στο 2,1% και στην Πορτογαλία είναι στο 5%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8%. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας, αλλά και λόγω της εμπιστοσύνης στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και λόγω των επενδύσεων που δεν ήταν οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Σήμερα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο προϊόν για τη στήριξη των συντάξεων».
Όσον αφορά στις φορολογικές διαφορές, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς το «βασικό επιχείρημα σε μια ασφάλιση είναι ότι η τεχνική απόδοση είναι σταθερή στο 2,5-3% και ότι το συμβόλαιο πληρώνεται κάθε χρόνο. Αυτή είναι και η διαφορά με τα τραπεζικά προϊόντα».
Τέλος ανέφερε ότι «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Solvency II, αλλά και η ανάθεση της εποπτείας στην ΤτΕ θα αλλάξουν το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά, θα δώσουν νέα ώθηση στον κλάδο, θα συνεισφέρουν στην εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού και τη βελτίωση των υπηρεσιών».
Ο κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, Advisory Services Leader in SouthEast Europe & Risk Management Services Leader in Central & SouthEast Europe της Ernst & Young, από την πλευρά του, είπε ότι «το κούρεμα των ομολόγων θα έχει επιπτώσεις στην εθνικοποίηση κάποιων τραπεζών. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο, ενώ είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει ένα κεφάλαιο 30 δισ. ευρώ». Εκτίμησε ότι πολλές τράπεζες, λόγω της αυξημένης ανάγκης κεφαλαίων, θα στραφούν στο EFSF.
Ανέφερε ότι ο δείκτης της ανεργίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπάρχουν όμως και άλλες δύο παράμετροι:
- Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως η φορολογία κ.λπ.
- Τα μέτρα λιτότητας είναι καινούρια, επομένως κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για τον αντίκτυπο που θα έχουν.
Όσον αφορά στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τις θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών και την πιθανότητα κάποιες να πουληθούν, δήλωσε πως «πολλές θυγατρικές στα Βαλκάνια έχουν υψηλά δάνεια που θα πρέπει να βοηθηθούν από τη μητρική στην Ελλάδα. Αυτή η ανάγκη, με δεδομένη την πίεση που ήδη υφίσταται, καθιστά την κατάσταση δυσκολότερη και ταυτόχρονα χάνεται το πλεονέκτημα διαφοροποίησης στο εξωτερικό».
Στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Οράτης, Chief Risk Officer της NBG, όσον αφορά την τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως το 2014, επεσήμανε το συσχετισμό που υφίσταται μεταξύ του δείκτη NPL και της ανεργίας, καθώς όπως παρατήρησε:
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ακολουθούν το δείκτη ανεργίας με διαφορά έξι μηνών
- Το αποτέλεσμα σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες είναι τριπλό για υποθήκες.
Όπως τόνισε, «αν η ανεργία αυξηθεί κατά 3%, τότε θα έχουμε κατά 0,5% αύξηση στα NPL». Πρόσθεσε ότι «μόνο αν η χώρα έχει πρόσβαση στις αγορές, επιστραφούν τα χρήματα από την Ελβετία και εξισορροπηθούν οι καταστάσεις, μπορούμε να μιλάμε για ώθηση της κατάστασης».
Σε ερώτηση για την απομόχλευση των ελληνικών δανείων είπε πως «κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει τα προβληματικά δάνεια, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος είτε λόγω των νομικών περιορισμών που ισχύουν στα καταναλωτικά δάνεια. Ακόμα κι αν γινόταν η απομόχλευση των «καλύτερων» δανείων, οι τράπεζες θα έμεναν με τα δάνεια χαμηλής ποιότητας».
PANEL ΙII: PROVIDING FINANCE TO THE GREEK ECONOMY
Στη τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Περικλής Κωνσταντινίδης, Σύμβουλος Προέδρου, Attica Finance και ο Dr. Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, Executive Vice Prseident, Greek International Business Association.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στο τρίτο πάνελ, ο κ. Κορκίδης χαρακτήρισε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ως το «μη χείρον βέλτιστον» για να μη χαρακτηριστεί το «κούρεμα» ως πιστωτικό γεγονός και να μπορέσει η αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί. Η «επόμενη μέρα» θα βρει, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, τα νοικοκυριά να ζουν χωρίς δανεικά και τις επιχειρήσεις να πρέπει να δραστηριοποιούνται με μειωμένη χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων φτάνει στα 137 δισ. ευρώ και των νοικοκυριών στα 119 δισ. ευρώ. Ακόμα και οι συνεπείς επιχειρήσεις έχουν υποστεί μειώσεις τραπεζικών προϊόντων, γεγονός το οποίο «κουρεύει» τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. «Οι τράπεζες έχουν κερδίσει αρκετά. Κάποια πρέπει να τα μοιραστούν με την πραγματική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης. Ο ίδιος στάθηκε και στο ξεκλείδωμα των 14 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι πολλά για να μένουν αναξιοποίητα». Το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε το 2004, δηλαδή σε μια περίοδο που τα οικονομικά δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις σήμερα να μην έχουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για χρηματοδότηση. Ενδεικτικό της υστέρησης στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ είναι το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 70 εκατ. ευρώ στα ελληνικά κρατικά ταμεία που το αφορούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα εισπράξουν επειδή δεν έχουν λάβει φορολογική ενημερότητα.
Ο κ. Κορκίδης προτείνει να αλλάξουν οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ και να γίνουν πιο ελαστικές, ενώ τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν άμεση ανάγκη για κεφάλαια κίνησης, επιδότηση επιτοκίου και εγγυητικές από τράπεζες.
Για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι «σήμερα αποτελούν θεωρητικές αναζητήσεις. Οι προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση έως το 2015, με την κατανάλωση και το ΑΕΠ να μειώνονται. Επενδύσεις δεν περιμένουμε, οπότε πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να στραφούν προς τις εξαγωγές. Εμείς έχουμε δημιουργήσει τη ?Γεωβάση?, με την οποία απεικονίζουμε γεωγραφικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Επίσης είμαστε υπέρ της πάταξης του λαθρεμπορίου. Η παραοικονομία στη χώρα μας υπολογίζεται στα 59 δισ. και το παραεμπόριο στα 25 δισ. ευρώ».
Ο κ. Αλεξανδρίδης, από την πλευρά του, είπε ότι «αυτή τη στιγμή ζούμε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα λόγω των δίδυμων ελλειμμάτων. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ?χτυπιούνται? από την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας συνολικά». Για το αν τα ελληνικά προϊόντα θεωρούνται αξιόπιστα στο εξωτερικό, απάντησε ότι «στο πρώτο επτάμηνο του 2011 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14%», ενώ ως «πηγή» για τη λύση στο πρόβλημα ρευστότητας ανέφερε τις δράσεις του ΕΣΠΑ. Ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε ότι μία από τις αιτίες των σημερινών προβλημάτων είναι ότι τα χρήματα που λάμβανε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρησιμοποιούσε κατά 80% για τη δημιουργία υποδομών και κατά 20% προς τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία καινοτομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μικρή εσωτερική αγορά δεν θα αναπληρωθεί γρήγορα από εξαγωγές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν χρηματοδότηση, πληροφόρηση και ανθρώπινο δυναμικό. Ανέφερε ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι λίγες και είναι εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, αλλά επιθυμούν να το πράξουν, τόνισε ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να το πετύχουν είναι να συνάψουν συνεργασία με μια εξαγωγική επιχείρηση. Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο κ. Αλεξανδρίδης είπε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου στον τραπεζικό τομέα με παράλληλη εκμετάλλευση των δράσεων του ΕΣΠΑ. Επίσης μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας δημιουργεί και η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος προς τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της εταιρείας που εκπροσωπεί, λέγοντας «εμείς είμαστε brokers, κάνουμε investment banking και είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί σε δήμους και περιφέρειες». Για την πιστωτική κρίση τόνισε ότι θα λυθεί όταν εκλείψει η αβεβαιότητα. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη βρίσκεται σε μία μη μετρήσιμη χαοτική κατάσταση σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση ρίσκου. Αυτό έχει οδηγήσει τις τράπεζες στο να μην δανείζουν, επειδή δεν έχουν ρευστό, καθώς δεν μπορούν να εκδώσουν ομόλογα. «Εμείς δουλεύουμε σε πρότζεκτ με βιομηχανικές εταιρείες μεσαίου μεγέθους, που έχουν ως χαρακτηριστικά τους την καινοτομία και τον μηχανολογικά σύγχρονο εξοπλισμό. Μάλιστα αυτές οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν με την παραγωγή τους τις ανάγκες ζήτησης που προέρχονται από το εξωτερικό».
Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε και στον πολυεπαγγελματισμό που υπάρχει στην Ελλάδα, ο οποίος δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε στην Ελλάδα 7.000 ξενοδοχειακές εταιρείες, που στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από ένα ξενοδοχείο. Επίσης έχουμε 5.000 τεχνικά γραφεία. Αν συνεχιστεί η λογική, ο καθένας να έχει το δικό του μαγαζί, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε 10 χρόνια από τώρα θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Για παράδειγμα, δεν γίνεται η Ελλάδα να μην έχει μια ανταγωνιστική εταιρεία παγκοσμίως στην πώληση ελαιολάδου. Η χώρα μας έχει γεμίσει με μη ανταγωνιστικές μονάδες και η τάση αυτή επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται».
|
|