ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Hrima.gr | English
ΣΚΟΠΟΣ & ΣΤΟΧΟΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ CRADLE-TO-CRADLE
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Ο ΧΩΡΟΣ
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΒΡΑΒΕΙΑ CEO & CSR 2008
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
 

Δωρεάν Bestseller για κάθε σύνεδρο

Κάθε σύνεδρος έλαβε από ένα δωρεάν αντίτυπο του διεθνούς bestseller "Cradle-to-Cradle: Remaking The Way We Make Things", των William McDonough και Δρ. Michael Braungart. Το βιβλίο παρουσιάζει τη φιλοσοφία πίσω από το "Cradle-to-Cradle" και δίνει στους αναγνώστες συγκεκριμένους, χειροπιαστούς τρόπους να εφαρμόσουν τη φιλοσοφία αυτή στο προσωπικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον. Οι κριτικές είναι διθυραμβικές:

«Απόδειξη ότι το τεχνολογικά ανεπτυγμένο, υπερκαταναλωτικό βιομηχανικό μας σύστημα μπορεί να παράγει φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Μπορούμε να κατασκευάσουμε ολόκληρες σειρές προϊόντων οικολογικά αποδοτικές, που μειώνουν τα απορρίμματα ενώ συγχρόνως είναι φθηνότερα στην παραγωγή τους απ' ότι αυτά που κατασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους. Μόλις διαβάσετε το βιβλίο αυτό, θα κρατάτε την απόδειξη στα χέρια σας. Αυτό το βιβλίο δεν είναι τόμος, μας λένε οι συγγραφείς. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέσο βιβλίο, και οι σελίδες του είναι αδιάβροχες! Οι σελίδες είναι φτιαγμένες από πλαστική ρητίνη και φίλτρα και συνάδουν με το μήνυμα της μείωσης των απορριμμάτων. Το βιβλίο είναι 100% ανακυκλώσιμο».

Το όραμα των McDonough και Braungart ξεπερνά τα βιβλία. Γιατί όχι κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια απ' ότι καταναλώνουν; Ή «πράσινες» στέγες που παράγουν οξυγόνο, ενώ συγχρόνως δροσίζουν τους ενοίκους; Ακόμα κι εργοστάσια που παράγουν υγρά απόβλητα τόσο καθαρά που θα μπορούσε κανείς να τα πιει με ασφάλεια; Προϊόντα που όταν η ωφέλιμη ζωή τους τελειώσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για το έδαφος; Αυτό που σήμερα φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οι συγγραφείς αποδεικνύουν με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο ότι είναι κατορθώσιμο και προσφέρουν πολλά παραδείγματα προκειμένου να το αποδείξουν.

«Βλέπουμε ένα κόσμο αφθονίας, χωρίς όρια», δηλώνουν. Όντας ο ένας αρχιτέκτονας και ο άλλος χημικός δεν έχουν ιδιαίτερη εξειδίκευση όσον αφορά σε αυτό το "re-thinking / re-doing". Αυτό που έχουν κάνει όμως είναι να οραματιστούν εκ νέου την όλη κατασκευαστική διαδικασία, ξεκινώντας από το σχεδιασμό. Κάποιες φορές, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, αρκεί να κάνει κανείς τις σωστές ερωτήσεις και να καταφέρει να δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Κανείς δεν κάνει λόγο για μείωση της έκτασης της σημερινής βιομηχανίας, ούτε και για περιορισμό στις αρχές του απλού παραδοσιακού περιβαλλοντισμού.